Plaza Foods had twee productielocaties: een in Wijchen en een in Nijmegen. Ze wilden deze samenvoegen in laatstgenoemde plaats, maar hun vraag was: is dat mogelijk op het gebied van afvalwaterstromen? ‘Jazeker’, luidde ons antwoord.  

Onze aanpak

 

We hebben eerst onderzoek gedaan naar de originele situatie en de gewenste. Daaruit bleek dat de Dissolved Air Flotation-installatie (DAF) in Nijmegen niet zou voldoen. 

Terwijl deze bestaande installatie gewoon doordraaide, hebben we er daarom een nieuwe naast gezet. Toen die klaar was, hebben we de oude DAF-installatie omgebouwd tot vetflotatie. Die zorgt nu voor een voorzuiveringsstap. 

 

Het bijzondere

 

Het speciale aan deze afvalwaterzuivering is dat we kunnen switchen tussen beide installaties. De vetflotatie kan namelijk in enkele minuten worden omgeschakeld naar chemieflotatie. Die heeft een lager chemiegebruik en een hoger rendement. Ook kunnen we hierdoor op elk moment onderhoud uitvoeren aan een van de installaties. Oude en nieuwe techniek werken perfect samen.

 

Het resultaat

 

Plaza Foods heeft nu schoner afvalwater, waardoor ze minder heffing betalen. En belangrijker nog: ze zijn klaar voor de toekomst. De afvalwaterzuivering staat als een huis en de productie valt door calamiteiten op dit vlak nooit stil. Want als er een storing aan de ene installatie is, kan de andere doorgaan. Continuïteit gegarandeerd.